Automobilovému průmyslu se daří výborně: roste zaměstnanost a mzdy jsou nadprůměrné

Praha, 8. března 2016, Sdružení automobilového průmyslu oznámilo velmi pozitivní vývoj počtu zaměstnanců a jejich mezd v roce 2015. Počet zaměstnanců meziročně vzrostl o 4 % na 115 tisíc osob. Jejich průměrná měsíční mzda dosáhla více než 33 000 Kč, což je o čtvrtinu více, nežli je průměr ČR.

Počet zaměstnanců v členských firmách Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) meziročně vzrostl ze 110 712 osob (2014) na 115 351 osob (2015), tj. o 4,2 %. Pozitivní vývoj zaznamenaly všechny kategorie – finální výrobci, dodavatelé i ostatní firmy a organizace.

U dodavatelů došlo dokonce k 5% zvýšení počtu zaměstnanců. Jejich počet již překonal hranici 75 000 osob. Velmi dynamicky se rozvíjí hlavně sektor dodavatelů elektrického  a elektronického vybavení, který hlásí více než 9% nárůst počtu zaměstnanců. To je signálem, že český autoprůmysl rozvíjí svou konkurenceschopnost v současné éře nástupu digitalizace a konektivity vozidel.

Počet zaměstnanců v automobilovém průmyslu ČR v loňském roce dosáhl úrovně předkrizových let 2006-2008. Jejich průměrná mzda však za uplynulou dekádu vzrostla dramaticky z 22 591 Kč (2006) na 33 274 Kč (2015), tj. o plných 47 %!

Tento nárůst umožnila zaměstnavatelům výrazná restrukturalizace a z ní vyplývající vysoká produktivita práce autoprůmyslu. A proto také měsíční průměrná mzda v automobilovém průmyslu 33 274 Kč byla o 28,5 % vyšší nežli celostátní průměr 25 903 Kč.